Foto 6_DSC_5785
Foto 8_DSC_4754
Foto 8_DSC_3836

OPLEIDING

De opleiding tot Specialist Psychosociale Ontwikkeling en Weerbaarheid biedt een gedegen basis om kinderen, jongeren en hun (pleeg)ouders, opvoeders diepgaand ondersteuning te bieden (weer) de regie te nemen en op eigen kracht verder te gaan.

Een unieke deeltijd opleiding op HBO-plus niveau, voor mensen werkzaam in  (speciaal) onderwijs, kinderopvang, jeugdhulp-verlening en GGZ.

Wij bieden jou graag zeggenschap over je eigen ontwikkeling in de vorm een opleiding bestaande uit bouwstenen waaraan je naar eigen inzicht en behoefte kunt deelnemen. Gedurende het gehele leertraject krijg je persoonlijke begeleiding bij de literatuur-, verwerkings- en praktijkopdrachten.  

Na succesvolle deelname aan alle bouwstenen én een toetsing middels literatuur- en verwerkingsopdrachten ontvang je het certificaat Specialist Psychosociale Ontwikkeling en Weerbaarheid. Je beschikt dan over de kennis en vaardigheden om de methode Ho, tot hier en niet verder…! breed in te zetten voor specialistische psychosociale hulp aan kinderen en jongeren.

Na de opleiding sluit je een overeenkomst met ons af over het gebruik van de merknaam en beeldmerk en kun je lid worden van de beroepsvereniging Psychosociale Weerbaarheid. Deze biedt jaarlijks nascholingsdagen, waardoor je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen en je deskundigheid vergroot.

Daarnaast kun je je aansluiten bij de beroepsorganisatie Collectief Alternatieve Therapeuten, waarmee de mogelijkheid bestaat dat kinderen en ouders in aanmerking komen voor een vergoeding door de zorgverzekering.

PRAKTISCHE INFORMATIE

LOCATIE
Groepsaccomodatie de Elegast te Ubbergen, Rijksstraatweg 37, 6574 AC Ubbergen (Nijmegen)

DOOR WIE? Docenten Psychosociale Ontwikkeling en Weerbaarheid.

KOSTEN
Stichting Uit eigen beweging is CRKBO geregistreerd en daarmee vrijgesteld van BTW. De kosten voor het gehele opleidingstraject bedragen € 2450,-

Inbegrepen zijn:

– Deelname aan de vier bouwstenen (4  x 2-daagse training)

– Individuele Coaching on the Job (12 uur)

– Persoonlijke begeleiding

– Certificering

– Halfjaar lidmaatschap van de Beroepsvereniging Psychosociale Weerbaarheid

ACCREDITATIE mogelijk bij SKJ, NFG, Lerarenregister.

AANMELDEN Heb je vragen of wil je weten of deze opleiding bij jou past, stuur een email naar info@psychosocialeweerbaarheid.nl of neem rechtstreeks contact met ons op.

Tijd voor revolutie:  bewegend leren, ontwikkelen, veranderen!

VOOR WIE? Voor ieder die minimaal 2 jaar ervaring heeft in het werken met kinderen, jongeren of hun ouders en minimaal een HBO opleiding in de (jeugd)hulpverlening of gericht op het werken met deze doelgroep. Je dient deelgenomen te hebben aan de 1-daagse training Stevig in je Schoenen – Lekker in je Vel!

Voldoe je niet aan de toelatingseisen doe dan op grond van je werkzaamheden, ervaring en bijscholing een beroep op de regeling “bijzondere toelatingen”. Je dient een schriftelijk verzoek met je motivatie in, samen met je aanmeldingsformulier.

WAT

Bouwsteen 1:   2-daagse TRAINING Bewegen – het fundament van Psychosociale Ontwikkeling en Weerbaarheid

Bouwsteen 2:   2-daagse TRAINING Basisbehoeften:  Zie je mij in wie ik ben?

Bouwsteen 3:   2-daagse TRAINING Context:  (On)zichtbare verbindingen…

Bouwsteen 4:   2-daagse TRAINING Werkvormen – van ZAADJE tot BOOM!

Bouwsteen 5:   Individuele Coaching on the Job

Alle bouwstenen zijn ook los te volgen.

2_DSC_8447_TT02

Spelend leren is volgens ons de ultieme leervorm. Kinderen doen niets liever dan lekker spelen en actief spel is voor hen dan ook dé manier om te ontwikkelen en van te leren.

Na het afronden van de opleiding Specialist Psychosociale Ontwikkeling beschik je over:

– Kennis en inzicht met betrekking tot de basisbehoeften en de gevolgen van ‘teveel’ of ‘te weinig’. Zien wat de werkelijke behoefte van het kind is achter het gedrag of het probleem.

– De taal van het bewegen: (anders) leren kijken en methodisch inzetten van bewegen.

– Methodische aspecten van het begeleiden van groepsprocessen en de leerprocessen op basis van beweging.

– Inzicht in de zintuiglijke informatieverwerking en de gevolgen van verstoringen daarin.

– Je herkent alertheidsniveau’s en weet daarop af te stemmen, zodat kinderen in plaats van overleven kunnen beleven (en dus weer kunnen leren).

– Contact voor contract: Bewustzijn van de eigen denkkaders, aannames en vooronderstellingen. Helder en specifiek communiceren. Bewustzijn van je eigen invloed, overdracht en tegenoverdracht.

– Een systeemgerichte visie. Basiskennis en bewustzijn rondom het systeemgericht werken en het belang van de contextuele benadering: de relationele ethiek.

– Kennis en ervaring met de ontwikkelingsgerichte werkvormen, het trainingsprogramma voor KINDEREN (7 – 12 jaar) of JONGEREN (12 – 18 jaar) en hun ouders.

– Kennis van en vaardigheid in het begeleidingsprogramma voor de ouders, gericht op bewustzijnsvergroting van de eigen invloed en opvoedvaardigheden van ouders en andere opvoeders of begeleiders.

– Integratie van kennis, inzicht, ervaring waarmee je direct, praktisch en beproefd in de praktijk kunt handelen.

 

DSC_1323